Wereldberoemd verhaal

 

Van Gogh is de bekendste kunstenaar ter wereld. Bekender dan Picasso, Michelangelo of Rembrandt.

Daarom, toen we werden gevraagd om de nieuwe visuele identiteit te maken voor het Van Gogh museum, sloeg de schrik wel even om ons hart. Hoe kan je een beeld creëren van een museum dat zo sterk is verbonden met het werk van één kunstenaar? Je moet iets doen met het werk, maar hoe kun je er iets eigens aan geven, zonder jezelf volkomen belachelijk te maken.

Samen met de curatoren van het museum hebben we onderzoek gedaan naar Van Goghs penseelstreken. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op één penseelstreek, uit ‘Het Korenveld’, en hebben we die vertaald naar een grafisch patroon; de ‘footprint’. Vervolgens hebben we vier hoofdkleuren gekozen uit de twee publiekslievelingen, ‘Zonnebloemen’ en ‘Amandelbloesem’, en nog acht aanvullende kleuren uit werk van verschillende perioden. Toen we eenmaal de footprint hadden en het kleurenpalet, ging er een wereld aan mogelijkheden open.

Om tegenwicht te bieden aan de intensiteit van Van Gogh’s werk, hebben we gekozen voor een eenvoudig zwart/wit logo. Bijna calvinistisch. Het vierkant verwijst naar het oorspronkelijke museumontwerp van Rietveld en zorgt voor een krachtig contrast, waardoor het perfect werkt als afzender, zonder dat het met het werk concurreert.

En niet in de laatste plaats hebben we ervoor gekozen om ‘quotes’ van Vincent van Gogh te gebruiken als persoonlijke noot van de auteur. In het jaar dat de nieuwe identiteit van het museum werd geïntroduceerd kwamen ook de brieven van Van Gogh uit. Deze worden gerekend tot de wereldliteratuur en geven een prachtig beeld van zijn leven en zijn allesoverheersende wens kunst te maken dat zou blijven voortbestaan.

Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum: “Hierdoor verbreden en verdiepen we ons verhaal en voegen we nieuwe elementen toe. Zo geven we zijn erfgoed door aan nieuwe generaties, zodat zijn inspiratie levend blijft”.

Website: Corporate Design system applied by Fabrique.

Van Gogh Museum Junior

Van Gogh Museum Shop

Van Gogh Museum Vrijdag