In 2014 werden de verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten van ING Group verzelfstandigd onder de naam NN. De beursintroductie was de grootste beursgang op de Amsterdamse beurs (AEX) sinds KPN in 1998. Twee jaar daarvoor werden wij benaderd om mee te denken over de nieuwe naam en om het logo en de nieuwe visuele identiteit te ontwikkelen.

 

Gedurende twee jaren werden internationaal meer dan 300 merknamen onderzocht en verschillende logo’s getest. De naam NN kwam er als beste uit. Dit vooral vanwege de nog steeds sterke naamsbekendheid van Nationale-Nederlanden in een aantal ‘key markets’ (soms meer dan 65%, terwijl de rebranding naar ING jaren daarvoor had plaatsgevonden). Ook het nieuwe logo kwam er met afstand als favoriet uit.

De  visuele identiteit van NN bouwt voort op die van Nationale Nederlanden, dat in 2010 werd geïntroduceerd (ook van KoeweidenPostma). Het grote verschil is de prominente rol van illustraties en de nieuwe advertising stijl. De laatste is ontwikkeld samen met Khanna/Reidinga – McCann Erickson.

Inmiddels is de nieuwe stijl in alle landen uitgerold. Een belangrijk instrument daarbij is de NN Brand Portal. Deze is ontwikkeld samen met Total Identity. NN is met meer dan 12.000 medewerkers en 15 miljoen klanten aanwezig in 18 voornamelijk  Europese landen. NN Investment Partners heeft daarnaast ook kantoren in Singapore, Dubai, New York en Atlanta.

Illustratiestijl

De illustratiestijl is kenmerkend voor NN. Er wordt een combinatie gemaakt van lijntekening en aquarel, zodat een verhaal altijd vanuit twee invalshoeken kan worden verteld. De illustraties sluiten aan bij de noodzaak om het merk veel dichter bij de mensen te brengen en er alles aan te doen om de producten van NN zo helder mogelijk uit te leggen. In Oost-Europa werd al veel gebruik gemaakt van illustraties.

Fotografiestijl

Fotografie is een iconisch onderdeel van de visuele identiteit waarin net als in de overige basiselementen de kernwaarden van het NN merk – Care, Clear and Commit – gereflecteerd worden. De fotografie onderscheidt zich door zijn heldere, innemende, persoonlijke, moderne, warme en zelfverzekerde karakter. Het toont dagelijkse situaties waar klanten zich in herkennen, waarin een duidelijk verhaal verteld wordt waar de kijker zich bij betrokken voelt. Met modellen die zich actief en natuurlijk gedragen. Bovenal zijn het beelden die optimisme uitstralen.

 

 

Advertising lay-outs