In 2014 werden de verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten van ING Group verzelfstandigd onder de naam NN. De beursintroductie was de grootste beursgang op de Amsterdamse beurs (AEX) sinds KPN in 1998. Twee jaar daarvoor werden wij benaderd om mee te denken over de nieuwe naam en om het logo en de nieuwe visuele identiteit te ontwikkelen.

Gedurende twee jaren werden internationaal meer dan 300 merknamen onderzocht en verschillende logo’s getest. De naam NN kwam er als beste uit. Dit vooral vanwege de nog steeds sterke naamsbekendheid van Nationale-Nederlanden in een aantal ‘key markets’ (soms meer dan 65%, terwijl de rebranding naar ING jaren daarvoor had plaatsgevonden). Ook het nieuwe logo kwam er met afstand als favoriet uit.

De  visuele identiteit van NN bouwt voort op die van Nationale Nederlanden, dat in 2010 werd geïntroduceerd (ook van Koeweiden Postma). Het grote verschil is de prominente rol van illustraties en de nieuwe advertising stijl. De laatste is ontwikkeld samen met Khanna/Reidinga – McCann Erickson.

De illustratiestijl is kenmerkend voor NN. Er wordt een combinatie gemaakt van lijntekening en aquarel, zodat een verhaal altijd vanuit twee invalshoeken kan worden verteld. De illustraties sluiten aan bij de noodzaak om het merk veel dichter bij de mensen te brengen en er alles aan te doen om de producten van NN zo helder mogelijk uit te leggen. In Oost-Europa werd al veel gebruik gemaakt van illustraties.

Inmiddels is de nieuwe stijl in alle landen uitgerold. Een belangrijk instrument daarbij is de NN Brand Portal. Deze is ontwikkeld samen met Total Public, zie: https://nn-brand.com

NN is met meer dan 12.000 medewerkers en 15 miljoen klanten aanwezig in 18 voornamelijk  Europese landen. NN Investment Partners heeft daarnaast ook kantoren in Singapore, Dubai, New York en Atlanta.

Illustration style

Our illustrations are composed of two layers. Layer 1 is the top layer: a simple black line drawing, drawn by computer or by hand. The thickness of the lines varies subtly. The general rule is: less is more, keep it simple. No shadows, no intricate perspective, simply a pleasant and identifiable drawing. With the second layer, we add personality and warmth. For this purpose, we use the watercolour technique. Watercolours are organic; they continuously flow and change, just like life itself.