Hortus Botanic Guardians

Merkidentiteit

 

In de plantkunde kennen we epifyten: organismes die op levende planten groeien zonder hieraan voedsel te onttrekken (in tegenstelling tot parasieten). Het nieuwe merk ‘Hortus Botanic Guardians’ is zo’n epifyt. Het leeft op dragermerken om samen te groeien.

De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) vroeg ons om in het kader van het Jaar van de Botanische Tuinen (2017) een naam, logo en identiteit te ontwikkelen voor de gemeenschappelijke activiteiten. Vervolgvraag was een campagne te ontwikkelen om de bewustwording over het belang van behoud van biodiversiteit te bevorderen en tegelijkertijd een nieuw en jonger publiek naar de botanische tuinen te trekken.

Het budget was beperkt, de ambitie groot. En bevatte een paradox, immers de waarde van de botanische tuinen is óók de rust. Daarom hebben we de vraag omgedraaid. Dus niet ‘hoe brengen we de mensen naar de tuinen’ maar ‘hoe brengen we de tuinen naar de mensen’.

Op dat moment was er al een project gaande om de collectie van de tuinen te ontsluiten, dus besloten we ons te richten op dat waar de botanische tuinen voor staan: ‘het leveren van een bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit’. Hiervoor ontwikkelden we samen met Globrands en TheBrandHotel het merk Hortus Botanic Guardians.

Het logo is geïnspireerd op de Fibonacci reeks, die overal in de natuur te vinden is. Van de rangschikking van bladeren tot de ligging van de zaadjes in een zonnebloem. Het logo is vormgeven als een ingrediënt brand, dat makkelijk kan worden gecombineerd met de eigen logo’s van de botanische tuinen en met de logo’s van andere merken.

Voor de ontwikkeIing van de visuele identiteit zijn we uitgegaan van het thema van de ‘Guardian’. Dat bracht ons in de wereld van wapenschilden, glas-in-lood en vervolgens bij de kleurrijke en caleidoscopische beelden van Gilbert en George, die prachtig aansluiten bij de symmetrie en de kwetsbare balans in de natuur.

Aansluiting bij andere merken

Door het Hortus Botanic Guardians logo op hun producten te tonen, of zelfs de visuele stijl op te nemen, laten organisaties zien dat behoud van biodiversiteit belangrijk voor hen is en worden ze ook zelf een Botanic Guardian. Op deze wijze worden de botanische tuinen en hun missie op sympathieke wijze geïntroduceerd in de merkomgeving van mensen, die misschien nog nooit van een Hortus hebben gehoord. Als een zaadje wordt het verspreid. Totdat het op nieuwsgierigheid stuit en bij de consument tot leven komt.

^ De eerste producten in Hortus Botanic Guardian stijl: Frozen Dutch ijs in de verrassende smaken Rabarber-Kokos en Zoethout.

De mock-ups van producten in de visuele stijl van Hortus Botanic Guardians dienen als inspiratie voor gesprekken met merken om ook een Botanic Guardian te worden.

Credits

Client
 Joke ’t Hart, NVBT

Concept
Hugo van den Bos
Geert Docter (Globrands)
Peter Clercx, Yvo Bronsvoort (TheBrandHotel)

Creative direction
Rogier Bisschop

Design
Tabi Aziri