“Maak een ontwerp voor de city dressing van Amsterdam dat tegelijk feestelijk en koninklijk is”.

 

Op 30 april 2013 werd Willem Alexander ingehuldigd als de nieuwe koning van Nederland. Voor het eerst in 122 jaar weer een koning, dat werd gevierd! Met 1100 vlaggen en banieren, meer dan 500 abri’s en mupi’s, 30 ‘aangeklede’ gebouwen, 140.000 papieren kroontjes die werden uitgedeeld, animaties die op verschillende podia te zien waren, gaf Amsterdam haar visitekaartje af aan 1100 journalisten en kranten, tv zenders, persagentschappen en cameraploegen uit 50 landen.

Twee maanden voor de inauguratie waren we door de Gemeente Amsterdam gevraagd om mee te doen aan een pitch. We kregen één week. De briefing voor het design was eenvoudig: maak een ontwerp dat feestelijk en koninklijk is. Belangrijkste voorwaarde: in het ontwerp mag geen kroon voorkomen, want officieel is het geen kroning. En er mogen ook geen afbeeldingen in van de nieuwe koning of tekst. Kortom: doe iets met rood, wit en blauw rondom De Dam, waar het officiële gedeelte plaats vindt, en iets met oranje en ‘I Amsterdam’ in de rest van de stad,waar het gewoon Koninginnedag is.

Hugo van den Bos: “Meteen in het eerste gesprek zijn we samen met de Gemeente Amsterdam op zoek gegaan naar wat we dan wèl als symbool konden gebruiken. Alleen de kleuren waren wat ons betreft niet genoeg. Zo kwamen we op het bestaande monogram van Willem-Alexander. Dit had hij zelf laten ontwerpen en we hadden met z’n allen geen idee of we het mochten gebruiken, laat staan aanpassen. We hebben het maar gedaan. Dat was een behoorlijk risico en we waren dan ook behoorlijk opgelucht toen we hoorden dat we gewonnen hadden. De rest van het ontwerp spreek voor zich. Het was leuk dat we op de dag zelf een telefoontje kregen van ‘de familie’ dat ze allemaal het erg mooi vonden.”

Bekijk de animatie op Vimeo

Animatie: Postma Graphics & Motion
Productie: Studio Vollaerszwart/Teepe Producties
Producenten: Van Straaten, Van der Valk VMF, Vertical Vision, Maxtension, Pater Groep
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam in samenwerking met Amsterdam Marketing