zoek niet te ver

De oplossing ligt vaak voor de hand.
De kunst is om het te (willen) zien.

Als we uit proberen te leggen hoe we werken, dan refereren we vaak aan een sketch van Van Kooten en de Bie. Daarin lopen ze door de duinen, speuren door een verrekijker naar vogeltjes en trappen ondertussen nestje na nestje kapot.

Daag verwachtingen uit.

Veel te vaak worden concepten van tevoren bedacht. Wij geloven in de mogelijkheid dat er altijd ergens nog een briljant idee kan liggen. Waar van tevoren niemand aan heeft gedacht.

creatieve sessie

De ontwikkeling van een nieuwe identiteit beginnen we bijna altijd met een creatieve sessie. Mensen van de klant (van hoog tot laag) en creatieven van het bureau ontmoeten elkaar en reageren op materiaal dat door de afdeling communicatie van de klant en door ons is verzameld. Dan gaat het om huidig communicatiemateriaal van de organisatie(s), materiaal van de belangrijkste concurrenten, inspiratievoorbeelden van andere (vergelijkbare) merken nationaal en internationaal en inspiratiemateriaal dat de werknemers zelf mee kunnen nemen. Dat mag van alles zijn: een campagne, magazine, kunstwerk, muziekstuk, maakt niet uit.

De deelnemers reageren primair op wat ze zien: wat ze goed vinden, wat ze niet goed vinden, wat ze vinden passen bij de organisatie en haar ambities en wat niet. Het is telkens weer bijzonder te ontdekken hoe sterk het gevoel is van de eigen mensen bij de identiteit. Daar gaat het ons om. Dat is bijna niet in woorden te vatten, daarom dat beelden zo sterk werken. De uitkomst van de sessie, die in beelden en met steekwoorden wordt vastgelegd, werkt als aanvullende briefing en als referentiekader waartegen de eerst volgende creatieve ideeën kunnen worden beoordeeld.

Aan één sessie kunnen 15-20 mensen van de klant deelnemen. Een sessie duurt ongeveer 1.5 uur.

“De eerste keer dat we zo’n sessie deden dachten we dat het onze creatieve ruimte zou beperken, maar het tegendeel is waar. Je krijgt een veel beter gevoel bij het merk en de mensen. Daarbij gaat het ook vaak om de dingen die tussen de regels door worden gezegd. Verder denken we, dat zonder deze creatieve sessies veel gedurfd werk nooit was goedgekeurd. Door de klant vanaf het begin te betrekken wordt de beoordeling van de eerste creatieve concepten bovendien veel minder willekeurig. Dat is belangrijk, ook voor het vervolg van het proces en ‘het verhaal’ naar de organisatie”.

Eddy Wegman en Rogier Bisschop, creatief directeuren

“Ik heb al met veel verschillende bureaus samengewerkt, maar ik heb nog nooit een bureau meegemaakt dat het zo heeft aangepakt. Medewerkers van alle niveaus werden uitgenodigd, niet alleen het management. We hebben in totaal drie sessie gedaan met in totaal 60 mensen van Nationale Nederlanden. In elke sessie werd gezorgd voor een maximaal gevarieerde samenstelling, waardoor mensen met elkaar in discussie gingen die dat normaal niet zo snel doen. Na de eerste sessie hebben we besloten om het te laten filmen en te gebruiken bij de interne lancering van de nieuwe huisstijl. Iedereen heeft het als heel bijzonder ervaren en het werd door alle deelnemers zeer op prijs gesteld om op deze wijze te worden betrokken. De creatieve sessies hebben zeker bijgedragen tot het goede resultaat, in meerder opzichten”.

Ted Schappert – ING

“Het was best spannend om midden in de fusie vertegenwoordigers van beide ziekenhuizen bij elkaar te brengen in zo’n creatieve sessie. Het ging heel goed, iedereen kwam aan het woord en de sessie was een mooi moment in een proces waarin twee partijen, met elk een sterke eigen identiteit en historie, met elkaar moeten bouwen aan een nieuw gemeenschappelijke toekomst. De uitkomst van de sessie is duidelijk terug te zien in de nieuwe identiteit. Dat heeft zeker geholpen bij de acceptatie.”

Petra Timmer – Spaarne Gasthuis

“Tijdens de creatieve sessie kwamen we voor het eerst met z’n allen bij elkaar. Ik was heel blij om de energie en het enthousiasme te voelen voor het nieuwe bedrijf. Veel mensen hadden al best veel veranderingen achter de rug in de ‘oude organisatie’, waar ze vandaan kwamen. En ik ben superblij met wat er uiteindelijk uit is gekomen en met mij iedereen. Het voelt echt als van ons.”

Taner Celik – Roler

De mooiste oplossingen
zijn vaak verrassend vanzelfsprekend

“We zijn nu meer Hema dan hiervoor”

René Repko – Hema

“I can’t imagine it could have been something else”

Buitenlandse journalist – Inhuldiging Koning Willem-Alexander

“Het was gewoon een warm bad toen ik het zag. Zo logisch, zo simpel, zo mooi – dus het klikte gewoon allemaal in 1 keer bij me. Dat was bijzonder!”

Lucas Vos – Royal FloraHolland

“Het concept van Koeweiden Postma won met vlag en wimpel. De Volvo Ocean Race was op zoek naar een creatievere (merk)presentatie in de ‚Villages’ en in de media met als uitgangspunt  “Life at the extreme”, de nieuwe tag line. Door Koeweiden Postma is een superslim grafisch systeem ontwikkeld, waardoor we op een spannende en stoere manier heel flexibel gebruik kunnen maken van bestaande beelden en ‘quotes’ uit de Volvo Ocean Race. Het design brengt perfect over waar we voor staan en springt in het oog op locatie; precies wat we zochten.”

Stef van ’t Zand – Volvo Ocean Race

Goed design helpt een organisatie haar identiteit scherp te krijgen en haar communicatie beter te organiseren.

“De combinatie van creativiteit, effectiviteit en efficiëntie is niet altijd de makkelijkste. Maar als het lukt, is het resultaat geweldig.”

Frank Lina – NN

 

“KoeweidenPostma en Total Identity zijn meer dan branding en marketing. Ze drongen door tot het DNA van onze organisatie, waardoor de boodschap die wij wilden brengen, authentiek, creatief en begeesterd is geworden.”

Tido Visser – het Nederlands Kamerkoor

KoeweidenPostma is zelfstandig onderdeel binnen de Total Identity Groep.
Andere merken binnen deze groep zijn: Total Identity, Total Active Media en C&F Report.